TORDYVEL skapades ur ett lyckat misslyckande

Företaget grundades 2017 i Malmö av formgivaren, hängivna stickentusiasten och ullälskaren, Malin Lundmark. Hon såg ett behov och hade en vision om ett funktionellt, välklätt och hållbart mellanlager. Ur det skapades mönstret Nalta och med det den första modellen av funktionskoftan (även kallad favoritkoftan ;). 

”Jag ville skapa ett multifunktionellt klädesplagg som både passar för urbana vardagsaktiviteter och för uteliv i naturen. Som hängiven naturälskare semestrar jag helst på fjället, såväl sommar som vinter. Till vardags bor jag i Malmö, där jag cyklar eller går överallt i ur och skur. I blåst, snö och solsken. Ja, i alla väder och här någonstans började tankarna om behovet av ett snyggt och funktionellt klädesplagg som klarar såväl utmaningarna på fjället som vardagsaktiviteterna i staden”, berättar Malin. ”Att materialvalet blev ull var en självklarhet efter många år av att handsticka och designa ulltröjor.

Hon började skissa, sticka, leta ullmaterial, prova färger och kvaliteter, skapa mönster och sy modeller. Ett lyckat misslyckande på stickmaskinen blev starten till mönstret Nalta (norrbottnisk dialekt för något, lite eller litegrann) och utgör alltjämt grunden för TORDYVELs kollektion. 

Sedan augusti 2023 ägs och drivs TORDYVEL av Ann-Sofie Freijs. Med sin långa erfarenhet av att arbeta med kommunikation och marknadsföring, bland annat inom produktutveckling på IKEA, utbildning i mönsterkonstruktion från Stockholms Tillskärarakademi och passion för design och hållbarhet, vill Ann-Sofie fortsätta utveckla TORDYVEL. 

”För mig är det en livsdröm som går i uppfyllelse - att få ta över ett så fint hantverk och varumärke som TORDYVEL. Precis som Malin älskar jag att vara ute och njuta av naturen på olika sätt; vandra, springa, åka skidor och segla. Att bära plagg av naturmaterial som går lika bra att använda på fritiden som till, på och efter jobbet i stan känns rätt på alla sätt. Jag kommer att fokusera på att utveckla sortimentet med nya modeller och färger, samt ytterligare stärka TORDYVEL som ett hållbart och ansvarstagande varumärke som erbjuder funktionella och sköna plagg skapade för att användas i många, många år," säger Ann-Sofie.

  

 

Kuriosa om namnet TORDYVEL

tordyvel kretsloppshjälte

Namnet TORDYVEL valdes från början för dess vackra grafiska form i skrift och nordiskt klingande namn. Med mer förkovran i denna mytomspunna skalbagges värld, upptäcktes att den har många släktingar som är utrotningshotade. Under arbetets gång blev tordyveln en symbol för ekologi som inspirerande motivationsfaktor.

Själva ordet är en sammanslagning av tord (spillning) och yvel (rulla) vilket betyder bokstavligen ”spillningsrullare”. Tordyvelns släkting skarabén hade en viktig roll i forna Egypten då den i sitt rullande av spillningsklot liknades vid solens rullande över horisonten. Därmed blev skarabén symbol för det eviga livet, själens reinkarnation och kretsloppets betydelse. 

Med tordyvelns betydelse i kretsloppet som symbolik, är ambitionen att namnet TORDYVEL ska förknippas med ekologiska och funktionella ullplagg i återvinningsbart material.

Fokusområden

TORDYVEL har som mål att erbjuda ett mer hållbart alternativ till polyesterfleece med hjälp av naturens egna mirakelfiber ull. TORDYVEL formger, utvecklar, producerar och säljer högkvalitativa funktionskoftor, tröjor och andra värmande kläder i stickad ekologisk ull. Det är en form av "slow fashion", det vill säga plagg som håller år efter år med klassiska och tidlösa och säsongsoberoende modeller och färger. Önskan är att TORDYVEL ska bli den miljömedvetne konsumentens förstahandsval när det gäller stiliga och funktionella koftor, tröjor och mellanlager i ull.

kollektion nalta hangtag

Tre fokusområden som genomsyrar TORDYVEL

  1. Erbjuda unika ullkläder av hög kvalitet och mångsidig användbarhet.

  2. Lyfta fram och informera om ullens enastående egenskaper.

  3. Prioritera ekologi, hållbarhet och schyssta produktionsförhållanden.