Varför ekologisk ull?

Ullgarnet i våra plagg är ekologiskt och innehåller inga miljöskadliga kemikalier

ekologisk ull får

Detta gäller hela vägen från lammets födelse, fårets levnadsförhållanden, utfodring, ullens förädling, garnberedning och infärgning. Därtill är fårens vistelsetid ute och tillgång till fria ytor reglerade till max. Fåren lever i Argentina och Uruguay och är finullsfår. All ull som TORDYVEL använder är garanterat mulesingfri.

Kraven på djurhållningen när det gäller ullproduktion är mycket eftersatt på många håll i världen och sällan framhållen som problematisk. Det gäller dessutom inte bara djuren som utsätts för hälsovådliga behandlingar i jakten på kostnadseffektiv produktion, även människorna som jobbar direkt med djuren och ullen drabbas. Som ett led i steget mot en bättre, mer hållbar och miljömedveten värld är det viktigt att hela produktkedjan ses över.

TORDYVEL har valt att använda ekologisk ull som är spårbar och miljövänlig. Exemplevis är fårbadning i antibiotika och antibakteriella lösningar inte tillåten, liksom hälsovådliga antinopp-, mal- och superwash-behandlingar, blekmedel som natriumhypoklorit (Klorin), formaldehyd samt färgämnen med skadliga tungmetaller.

Den ekologiska ullen som finns i våra ullprodukter kommer från den tyska ullgarnsproducenten Südwolle. Garnet är GOTS*-certifierat, certifierat enligt ”Organic IVN Naturetextile Best” samt följer reglerna för KBT (kontrolliert biologische Tierhaltung) farm pool. Läs mer om Südwolle på deras webbsida.

*Global Organic Textile Standard (GOTS) är en internationell märkning för kläder och textil som omfattar både sociala och miljömässiga krav. GOTS syftar till att underlätta för konsumenten att välja textilprodukter där ett helhetsperspektiv tagits med hänsyn till både miljö och socialt ansvar i hela värdekedjan. Kedjan innefattar flera steg; odling, plockning, beredning och tillverkning av själva plagget. Läs mer om GOTS här.