Schysst produktion hela vägen

Förutsättningen är att alla i hela produktionskedjan mår bra

schysst produktion flatlock

Detta omfattar en rättvis lön att kunna leva på, reglerade arbetstiderna, en bra och giftfri arbetsmiljö, användande av godkända miljövänliga kemikalier vid produktförädlingen och att även de inblandade djuren har ett schysst liv. Därför har Tordyvel då också valt att jobba med ekologisk ull som är spårbar. Läs mer om ullen här.

Tordyvels produktutveckling och produktion ser ut så här:

1. Början till en produktidé är oftast sprunget ur ett behov. För vår del är naturen en aldrig sinande källa av kraft och idéer. Under hela designprocessens gång, återkommer utelivet som den ständiga problemlösaren vid låsningar och i livet generellt.

2. I ateljén börjar det skissas samt testas mönster i kombination med olika garnkvaliteter och färger på en manuell stickmaskin. Därefter anpassas mönstret till industriell maskinstickning och skickas till producenten som i sin tur stickar upp prover på mönstret. När ett mönster blir godkänt, beställs metervara av stickkvaliteten hos leverantören.

3. Under tiden har det även skissats på modeller och konstruerats mönster som det sedan sys prototyper av i den stickade ullmetervaran. Nu vidtar en viktig och tidskrävande del av produktutvecklingen då modellerna ska testas, nötas, tvättas och ändras till perfektion. När alla krav är fyllda, börjar produktionen.

4. I början syddes det mesta av kollektionen i Malmö med stor instats av den skickliga sömmerskan Ivana Dida. Med den fantastiska ökade efterfrågan sker nu all tillverkning i samarbete med en dansk-lettisk producent i Lettland som såväl stickar som syr. Alla mönsterdelar stickas i exakt mönsterstorlek så det blir inget spill, såsom många andra textilindustrier har vid tillskärningsmomentet.

Helst hade allt producerats i Sverige, men i dagsläget finns inte någon lösning som funkar bra. Än. Å andra sidan är ett mycket nära samarbete med producenten i Lettland mycket värt. Täta besök har gett en bra relation och en god inblick i producentens verksamhet.

5. De färdiga produkterna fraktas med båt via Stockholm och därifrån med lastbil till Malmö, där vi packar om för vidare leverans till återförsäljare. En del blir kvar på lager i ateljén här i Malmö och kan köpas i TORDYVELs nätbutik. 

designprocess schysst produktion tillverkning