Ett klädesplagg som passar såväl de urbana aktiviteternas behov som i naturens uteliv. Ett välklätt, ekologiskt och skönt plagg med kvalitet och funktion — är det möjligt? Så här berättar grundaren Malin Lundmark om hur varumärket och den första kollektionen blev till under 2016/2017:
"Jag har sedan 2001 klätt olika yrkesroller inom design och formgivning. Därtill är jag en hängiven naturälskare och semestrar helst på fjället, såväl sommar som vinter. Till vardags bor jag i Malmö, där jag cyklar eller går överallt i ur och skur. I blåst, snö och solsken. Ja, i alla väder och här någonstans började tankarna om behovet av ett snyggt och funktionellt klädesplagg som klarar såväl utmaningarna på fjället som i staden.
Polyesterfleece har länge dominerat marknaden som förstahandsval när det gäller värmande mellanlager. I takt med rapporter om polyesterns och andra syntetiskt framställda textilfibrers negativa miljöpåverkan, blir det allt mer aktuellt att kunna hitta alternativa material. Där står sig ullfibern starkt i konkurrensen med sina återvinningsbara och värmande egenskaper. Därtill är ull helt nedbrytbart i naturen utan att lämna miljöskadliga spår efter sig. Här har framsteg gjorts för att förädla och ta fram funktionella och slitstarka fibrer som inte sticks. Att ull även för min egen del varit en inspirerande följeslagare genom livet, gjorde materialvalet självklart.
Jag började skissa, sticka, leta ullmaterial, färger och kvaliteter, skapa mönster och sy modeller. Ett lyckat misslyckande på stickmaskinen blev starten till mönstret Nalta (norrbottnisk dialekt för något, lite eller litegrann) och utgjorde startskottet för första kollektionen. Så småningom tog jag fram några modeller som skulle att provas och stämmas av mot en testgrupp. Några vändor till och hade jag hittat det jag var ute efter. Under våren 2017 lanserades de första plaggen under namnet Tordyvel.
Stor omsorg har lagts på funktion, passform, kvalitet och uttryck. Resultatet blev sköna och funktionella modeller som håller formen och kan bäras många, många år. Och den dag själva plagget har gjort sitt, kan allt ullmaterialet i plagget dessutom återvinnas."
Namnet Tordyvel valdes från början för dess vackra grafiska form i skrift och nordiskt klingande namn. Med mer förkovran i denna mytomspunna skalbagges värld, upptäcktes att den har många släktingar som är utrotningshotade. Under arbetets gång blev tordyveln en symbol för ekologi som inspirerande motivationsfaktor.
Själva ordet är en sammanslagning av tord (spillning) och yvel (rulla) vilket betyder bokstavligen ”spillningsrullare”. Tordyvelns släkting skarabén hade en viktig roll i forna Egypten då den i sitt rullande av spillningsklot liknades vid solens rullande över horisonten. Därmed blev skarabén symbol för det eviga livet, själens reinkarnation och kretsloppets betydelse.
Med tordyvelns betydelse i kretsloppet som symbolik, finns ambitionen att namnet Tordyvel med tiden även ska komma att bli förknippat med ekologiska och funktionella ullplagg i återvinningsbara material.
Tordyvel startades 2017 i Malmö med syfte att erbjuda ett miljövänligt alternativ till polyesterfleece med hjälp av naturens egna mirakelfiber ull. Tordyvel formger, utvecklar, producerar och säljer högkvalitativa funktionskoftor, tröjor och andra värmande kläder i stickad ekologisk ull. Slow fashion som håller år efter år med klassiska modeller som andas tidlöshet och unicitet. Visionen är att Tordyvel ska bli den miljömedvetne konsumentens förstahandsval när det gäller stiliga och funktionella koftor, tröjor och mellanlager i ull.
Erbjuda unika ullkläder av hög kvalitet och mångsidig användbarhet.
Lyfta fram och informera om ullens enastående egenskaper.
Prioritera ekologi, hållbarhet och schyssta produktionsförhållanden.