Så sköter du ullkläder

Kläder av 100% ull behöver oftast bara vädras

vädring ullskötsel

VÄDRA, VÄDRA OCH VÄDRA

Vädring räcker långt som enda skötsel. Häng upp plagget på en galge och vädra, helst i fuktigt väder, så blir plagget som nytt. Ett ullplagg kan bäras direkt mot huden i en sådär två veckor utan att behöva tvättas, på grund av sina självrenande och bakteriehämmande egenskaper. 

TA BORT ENSTAKA FLÄCKAR

Ullfibern stöter bort främmande ämnen och så sker även vid fläckar. Om en fläck uppstår, kan du låta ullplagget ligga en stund innan du börjar ta bort fläcken. Helst ute i fuktigt väder. Då letar sig fläcken till ytan utan att gå in i fibern. Skrapa försiktig bort med fingret eller tvätta med lite kallt vatten. Givetvis hänger det mycket på vilket typ av ämne du har spillt. Kaffe, te och andra färgstarka ämnen bör tvättas direkt på fläcken med ljummet vatten. Fettfläckar tas bort genom att pudra på potatismjöl, låta potatismjölet dra ur fettet en stund och borsta bort mjölet.

TVÄTTA SÄLLAN

Enda gången du behöver tvätta är vid riktigt knepiga fläckar, långvarig användning eller inför långtidsförvaring. Tvätta försiktig för hand eller i tvättmaskinens ullprogram på max 30°C. Om du väljer att tvätta i maskinen, var noga med att inte tvätta för många plagg samtidigt, då friktionen kan göra att ullplagget krymper. Exempelvis ska koftorna tvättas en och en. Använd ett PH-surt tvättmedel som är anpassat för just ulltvätt, alternativt vanligt hårschampo. Använd aldrig sköljmedel! Krama försiktigt ur vattnet för hand eller centrifugera max 800 varv/min. Resten av vattnet kan pressas ut genom att rulla in plagget i en vanlig handduk och tycka eller kliva lätt på rullen. Vrid inte! Rulla ut plagget och låt det plantorka. 

FORMA I VÅTT TILLSTÅND

Plagget kan med fördel formas i vått tillstånd, då all ull minns sin senast våta form ända tills det blöts återigen. Passa på att forma till midja, krage eller vad som nu kan tänkas behöva justeras för dina önskemål. Du kan spänna upp — blocka — ullplagget till rätt önskad form med hjälp av synålar som fästs på exemplevis en träningsmatta.

TIPS VID KRYMPNING

Ullkläder som har tvättats i för hög temperatur och/eller har tvättats med för många andra plagg samtidigt, krymper tyvärr. Men det finns en möjlighet att töja ut det något. Lägg det krympta plagget i ett vattenbad (max 30°C) med hårbalsam i ca en halvtimme-en timme. Börja sedan att försiktigt dra i plagget så det blir större. Balsamet har samma effekt på tovad ull som på trassligt hår; det reder ut det. Ladda dock med mycket tålamod, för det kan ta tid. 

Ibland är det dock hopplöst — plagget har trist nog krymt för alltid. Om det skulle inträffa med ditt ullplagg från TORDYVEL, kan du få vår ”otursrabatt” när du vill köpa ett nytt ersättningsplagg. Gör så här: Skicka en bild på det krympta plagget till info@tordyvel.se med en beskrivning på vad som har hänt. I retur får du en rabattkod som ger 20% rabatt på samma plagg. Om det inte längre finns i sortimentet, kan du välja ett likvärdigt plagg.

 

Om noppor och hur de avlägsnas

noppor, noppmaskin och noppkam

VARFÖR NOPPAR ULL?

Ullmaterials noppande behöver inte betyda dålig kvalitet, till skillnad från andra textila material. Många känner till att mattor i ull — och särskilt tuftade ullmattor — släpper ifrån sig dammtussar när de är nya. Efter ca ett år av normalt slitage, har mattan ”dammat av sig” sina lösa ullfibrer.

Detsamma gäller ullkläder. Noppor bildas när de minsta ullfibrerna lösgör sig från det tvinnade garnet och lägger sig som små bollar på den stickade ytan. Detta sker främst på ställen där friktion uppstår. Med tiden ger noppandet med sig, allt eftersom de små fibrerna blir bortplockade. Detta gäller dock bara kläder i ren ull.

HUR DU TAR BORT NOPPOR

För att plocka bort noppbollarna, kan du ta hjälp av en noppkam eller en rakhyvel, som du rakar på ytan med. Se alltid över plaggets yta först så att det inte är en lös tråd som har bollat ihop sig — att raka av en sådan kan dessvärre ge hål istället. Om du upptäcker att det är en tråd, tvinnar du ihop den och drar in den i det stickade med en synål.

Att investera i en noppmaskin kan var väl värd sin hundralapp i inköp, då den kan fortsätta användas till andra plagg även när ullplagget har slutat noppa sig. Notera då även att noppandets slut endast gäller kläder i ren ull. Den vanligaste ullblandningarna brukar innehålla 10-20% polyester eller akryl och dessa långa, starka fibrer fortsätter noppa då de ”dras fram” och bildar en ny noppa efter att en noppa har avlägsnats.

Om skadedjur och hur hål lagas


Hur mal- och pälsängerangrepp kan förebyggas

Tyvärr dras skadedjur som mal och pälsängrar till ull, men lyckligtvis finns det sätt att undvika angrepp. Tvätta alltid ullplagget inför långtidsförvaring och förvara i sluten plastpåse med en bit rött cederträ eller en tygpåse med torkad lavendel. Mal och pälsängelarver skyr dessa medel. Det finns företag som inriktat sig på att ta fram produkter för en skadedjurfri garderobsmiljö.

Laga hål i stickad ull

Men, alla hål kan lagas och om du önskar extra tråd till ditt Tordyvel-plagg, skickar vi det kostnadsfritt till dig som bor i Sverige. Skicka ett e-mail med namn, adress och vilken färg som önskas under rubriken ”Garn” till info@tordyvel.se.

Om du skulle fastna i något och få en ögla eller riva upp en tråd i ditt ullplagg, kan det enkelt lagas med en nål som du trär den lösa tråden/öglan genom och syr fast mellan den yttre och inre sidan av plagget.